“Kişilerin adamı değiliz”

21 Ağustos 2014 16:23

CHP’nin kurultayı öncesi 78 il başkanı Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alırken, Yalova, Düzce ve Isparta İl Başkanı bu karara imza atmadı. CHP İl Başkanı Vedat Şenol, delegelerin seçimde özgür iradeleriyle oy kullanmaları gerektiğini belirterek, il başkanlarını bu hareketini ahlaki bulmadığını bildirdi. Şenol, hiç kimsenin adamı olmadıklarını da vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 5-6 Eylül’de gerçekleştireceği Kurultay öncesi 78 il başkanı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yaptı. Ancak bu açıklamaya sadece Yalova, Düzce ve Isparta İl Başkanı Vedat Şenol imza atmadı. Konuyla ilgili dün basın toplantısı düzenleyen Şenol, büyük Kurultayda delegelerin özgür iradeleriyle oy kullanmaları gerektiğini belirterek, il başkanlarının bir adaya destek açıklamasını ahlaki ve doğru bulmadığını bildirdi.

İl Başkanları toplantısına etik açıdan katılmadığının altını çizen Şenol, şu açıklamalarda bulundu: “CHP’nin il başkanlarının, partinin büyük kurultayında adaylar varken  il, ilçe örgütlerine, belediye başkanlarına, il genel meclis ive belediye meclisi üyelerine ve kurultay delegelerinden görüş dahi almadan ipotek koyarak bir toplantıya katılıp, herhangi bir adayın lehine açıklama yapmak benim ahlaki kurallarıma uymuyor. 78 il başkanı genel başkanın adaylığına destek açıklaması yaptı diye basına düştü. Ben de bu haberleri okudum. O il başkanı arkadaşlarıma sormak isterim; hanginiz il, ilçe örgütlerinizle, kurultay delegelerinizle ve yönetim kurulu üyelerinizle toplantı yaparak bu kararı verdiniz. Ben hiçbirinin bu şekilde yaptığını zannetmiyorum. CHP’nin kurultay delegeleri en sağlık kararı kurultayda ve özgür iradeleriyle verecektir.

‘BİZ PARTİNİN KAPIKULLARI MIYIZ? YOKSA ÖZGÜR İRADELERİNİ KOYAN YURTTAŞLARI MIYIZ?’

Partimizin unutulmaz rahmetli genel başkanı İsmet Paşa’nın 12 Mart’ta koyduğu tavırdan sonra partimizin genel sekreteri rahmetli Bülent Ecevit’in tarihe geçen bir sözü vardır. Bu sözü ben siyasi hayatımda düstur edindim. ‘Biz partinin kapıkulları mıyız? Yoksa özgür iradelerini koyan yurttaşları mıyız?’ Temel ilke bu olmalı. Bizi partiye bağlayan ilkeler ve tüzüktür. Bunları hiçe sayarak kendi egolarımızı tatmin etmek ve kendimize bir yerlere giden yolu açmak için bu tür görüşleri bildirmek doğru bir şey değildir. Bu durum hem genel başkana hem Muharrem İnce’ye hem de partinin kurultay delegelerine hakaret. Ben il başkanlarının bu hareketini ahlaki bulmuyorum. Herkesin gönlünde bir adayı destekleme olabilir. Şahsi olarak görüşü olabilir ama Türkiye çapında örgütsel verilen yetkiyi kötüye kullanmamak gerekir. Çünkü kurultaya iradesini ipotek koymak demektir. Bugün milletvekilleri tek tek açıklama yapabiliyor. Ama il başkanları öyle değil. İl başkanlarının arkasından kurultay delegeleri var. Isparta’nın 8 kurultay delegesi var. Ben bu toplantıya gitseydim. 7 arkadaştan birisi ‘sen benim irademe nasıl ipotek koyuyorsun’ diye sorsaydı, ben nasıl cevap verirdim?

GENEL BAŞKANIMIZ ADAY OLUNCA ONA DA BAŞARILAR DİLEYECEĞİM

Sayın Genel Başkanımız adaylığını açıklar açıklamaz ben genel başkanıma da başarılar dileyeceğim. Biz örgütün ayrışmasını ve kutuplaşmasını istemiyoruz. Çünkü il başkanları bu ayrışmayı ve kutuplaşmayı yaptığı zaman örgütlerden de onlara tepki olacak.  Kurultayın iradesi demokratik bir şekilde özgür iradesiyle seçilecek başkan bizim genel başkanımızdır. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu da kazanabilir, Muharrem İnce de kazanabilir. Belki başka aday adayı da çıkabilir. İnşallah kazanan Türk milleti ve CHP olacak.  Bizim amacımız kurultayı kazanmak değil. Seçim kazanacak bir iradeyi ortaya koymak ve seçim kazanacak genel başkan yöneticilerini seçmek. Sadece genel başkan seçmek de değil.

BİRBİRİMİZİ TASFİYE EDEREK PARTİ YÜRÜMEZ

Herkesin gönlünde bir aslan yatıyordur. Ama herkes kurultayda özgür iradesini ortaya koysun. Seçimi kazanan genel başkanımız kaybeden de milletvekilimiz olacak. Kutuplaştırarak, birbirimizi tasfiye ederek parti yürümez.”

TASFİYE ENDİŞESİ TAŞIMIYORUM

Öte yandan bir gazetecinin destek açıklamasına imza atmadığınız için tasfiye endişesi yaşıyor musunuz sorusuna İl Başkanı Şenol, şu yanıtı verdi: “Hayır taşımıyorum. Isparta’nın il ve ilçe örgütleri gayet demokratik bir şekilde yönetilmektedir. Biz il ve ilçe merkez örgütü olarak bir toplantı yaptık. İl başkanı olarak kimseye baskı uygulamadan herkesin fikirlerini açıklamasını istedim. Bir baskı yok. Rahat bir ortam. Böylesi bir örgüt görevden alınamaz ve tasfiye edilemez. Örnek bir örgüt olduğumuza inanıyorum. Fikirlerimizi açıkça ve özgür irademizle hem genel merkezimize hem de halkıma ortaya koyuyoruz. Bizim bir tüzük suçu işlememiz lazım. Bir adayın desteklenip desteklenmemesi bir parti suçu değildir”.

 

Bu haber 733 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...