‘’En önemli sorun özgüven eksikliği’’

21 Ağustos 2014 16:22

KAGİK Başkanı Gözde Çağlar, Isparta’da, kadınların iş hayatına katılamama sebeplerini açıkladı. Çağlar, ‘’Özgüven eksikliği, kreş ve gündüz ve bakım evlerinin yetersizliği, ücret adaletsizliği ve en önemlisi de kültür, gelenek ve göreneklerle yaşam tarzındaki kadınlarımızın geriliği’’ dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Gözde Çağlar, Isparta’da kadınların iş hayatına katılamama ve iş hayatında yaşadıkları sorunları anlattı. İlimizde bu sorunların yoğun bir şekilde yaşandığına dikkat çeken Çağlar, en önemli sorunun özgüven eksikliği olduğunu savundu. Bununla birlikte işsiz bir kadını düşünemediğini belirten Çağlar, hem erkeklere hem de bayanlara çağrıda bulunarak ‘’Risk alın’’ dedi.

‘’GİRİŞİMCİLİK RİSKİ PARAYLA SATIN ALMAKTIR’’

Girşimcilikte çok paraya ihtiyaç olmadığını savunan Çağlar, ‘’Girişimcilik çok para demek değildir, girişimcilik riski parayla satın almaktır. Ben risk almaktan çok hoşlanıyorum ve seviyorum. Elbette her riskin olumlu ve olumsuz yanları vardır. Ama girişimcilik ruhunuz varsa olumlu olacağını düşünüyorsunuz ve biraz daha bu işe eğilirseniz başarılı oluyorsunuz’’ dedi.

’’SORUNLAR 9 BAŞLIK ALTINDA TOPLANIYOR’’

Öte yandan kadınların iş hayatına katılama sebeplerini de aktaran Çağlar, şunları söyledi; ‘’TÜRKONFED kadınların sorunlarını 9 ana başlıkta topluyor. Birincisi kız çocuklarımızın eğitiminde yaşadığı problemler. Mesleklerin olmamasından dolayı kadınların özgüven eksikliği. Bunu Isparta’da da çok fazla yaşıyoruz. ITSO’nun girişimcilik eğitimlerine gelen kadınlarda hep bir çekince, ben bunu yapabilir miyim endişesi var. Oysaki çok güzel fikirlere sahip kadınlarımız var. İkincisi kreş ve gündüz ve bakım evlerinin Türkiye genelindeki yetersizliği. Çünkü çalışan her kadının çocuğunu güvenerek bırakabileceği bir yere ihtiyacı var. En önemlisi de kültür, gelenek ve göreneklerle yaşam tarzındaki kadınlarımızın geriliği söz konusu. Anayasal haklarımızın tam olarak ele alınmaması. Kadınların evdeki rolünün hiçbir zaman değişmemesi. Kadınlarımızın daha çok emek isteyen işlerde kayıt dışı çalıştırılmak istenmesi. Son olarak da ücret adaletsizliği. Bunlar ülkemizde kadın girişimciliğin en büyük sorunları.

‘’SANAYİDE ÇOK FAZLA KADIN YOK AMA HİZMET SEKTÖRÜNDE GENELDE KADIN ÇALIŞIYOR’’

ITSO 2011 yılından bu yana girişimcilik eğitimleri veriyor. 2011 yılından beri Isparta’da toplamda 2320 kişi girişimcilik eğitimi almak için başvurmuş. Bunun 424 kursiyeri kadın. Bu kadınlardan girişimcilik sertifikası alan kadın sayısı 191. Bu da yüzde 45’e denk geliyor. Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Isparta genelde ortada. 191 kadından toplamda 53 kişi girişimcilik sertifikasıyla KOSGEB’den destek almışken işyeri açanın 24’ü bayan. Ortalama yüzde 44’e denk gelmektedir. Sektör bazında bakıldığında sanayide çok fazla kadın görememekteyiz. Ama hizmet ve üretim sektöründe kadın çok fazladır.

‘’KADINLARIN HER FUARA KATILMASINI ÖNERİYORUM’’

Ben her fuara kadınlarımızın katılmalarını istiyorum. Her dönemde ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür ediyoruz. Her dönemde kadınlara ayrı bir ilgi gösteriliyor. İşsizlik diye bir şey yok. İş beğenmeme diye bir şey var. Benim kendi işyerinde 18 personel var. 2’si erkek gerisi bayan. Ama işsizliğe inanmıyorum. Herkese göre iş var.

‘’KADININ ÇALIŞMAMASINI DÜŞÜNEMİYORUM’’

Kadın erkek eşit diyoruz. Toplumda yüzde 50-50’yiz. Bir ringe boksör çıkmış. Tek kolunu bağlamışsınız tek koluyla dövüşmeye çalışıyor. Mümkün mü? Asla değil. Kadının çalışmamasını düşünemiyorum. Kadının çalışması neden önemli. Birincisi kadının ekonomik özgürlüğünün olması. Kadının erkeğine bağlı kalmaması. En önemlisi de kendisinin mutlu olmasıdır.

‘’KADININ PATRON OLMASI KABUL EDİLEMİYOR’’

Kadın olmanız nedeniyle 1-0 geri başlıyorsunuz. Bu kesin. Aynı işi bir bay bir bayan yapıyorsa bay her zaman sizden önde başlıyor. Ama kadın her zaman çok daha hızlı düşünen, çözüm odaklı çalışan ve pratiktirler. İşverenin dışında çalışan bayanların ciddi sıkıntıları oluyor. Bir kere ücrette eşit değildirler. Bayanlara mobbing uygulanıyor. Bu alanda hukuksal yaptırımların artırılması gerekiyor. Hiçbir erkek bir kadın tarafından yönetilmek istenmiyor. Anadolu’da patronunuzun bayan olması istenen bir durum olmuyor. Kurumsal firmalarda bu geçerli olmayabilir ama yerelde bu sorun var.

‘’HALICILIĞI TEKRAR AYAĞA KALDIRMAK İÇİN KADIN KOOPERATİFİ KURULDU’’

Isparta’da kayıp olan halıcılığı tekrar ayağa kaldırmak için bir Kadın Kooperatifi kuruldu. Adı da Gülümse Isparta Kadın Kooperatifi. Amacı; Isparta’da kaybolan halıcılığı tekrar ayağa kaldırmak. Gerçekten çok hevesliler. Kendilerine sonuna kadar desteğiz. Yaptıkları her projede kendilerine Kadın Girişimciler Kurulu olarak destek vereceğiz.’’

 

Bu haber 913 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...