“Kalp damar hastalıkları önümüzdeki yüzyılın en önemli sorunu”

15 Ağustos 2014 18:48

Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Cahit Ağçal günümüzde giderek artan hazır gıda ve fast food ile beslenmenin kalp damar sağlığını bozduğunu söyleyerek “kalbe giden yol gerçekten mideden geçer. Kalp damar hastalıkları önümüzdeki yüzyılın en önemli sorunu olarak görülüyor” dedi.

İşlenmiş yiyeceklerin gitgide soframıza daha çok girmesi, kalp sağlığının bozulması ve ani kalp krizlerinin oluşması sebebi ile gelecek yüzyılın sorunu haline gelen kalp, damar problemleri artmaya devam ediyor. Özel Davraz Yaşam Hastanesi Uzman Doktoru Cahit Ağçal ile kalp ve damar hastalıklarının çıkış sebepleri ve korunma yöntemleri üzerine söyleştik. Uzman Doktor Cahit Ağçal, kırmızı sebze ve meyvelerle birlikte bir avucu geçmeyecek kadar ceviz ve fındık ile ton balığı gibi yağlı balık türlerinin kalp ve damar sağlığına son derece faydalı olduğunu belirtti.

BAKLAVA YERİNE İNCİR

Uzman doktor Cahit Ağçal, kalp damar hastalıklarının asıl kaynağının rafine gıdalar tüketmek olduğunu belirtti. Ağçal “ En büyük sıkıntımız işlemiş gıdalara yöneliyor olmamız. Gelişmişlik düzeyi arttıkça rafine gıdalara ulaşabilmek daha da kolaylaşıyor ve insanlar işlenmiş gıdalara yöneliyor. Yağ, tuz, şeker gibi besinlerin dozunda alınamaması ve bir çoğunun bir arada işlenmiş şekilde tüketilmesi damar tıkanıklığı ardından  da kalp krizi ile karşımıza çıkıyor. İnsanlar eskiden daha az bu besinlerle beslendiği için sonucu daha sancısız oluyordu. Baklava yerine  incir yemiyoruz mesela.  Sadece bu besinleri tüketmek değil, tüketilecekse bile doğru zaman da tüketilmesi gerekiyor. Alışkanlıklarımızı bırakıp yemeğin hemen ardından tatlı yemek yerine, yemekten 1 buçuk saat sonra tatlımızı yiyebiliriz.” Şeklinde konuştu.

SORUN SADECE “YAĞ”  DEĞİL

Ağçal konu ile ilgili açıklamasında “Son zamanlarda çoğunluğun dikkat ettiği tek bir nokta var o da yağlı yiyeceklerden kaçınmak. Halbuki tek büyük sorun bu değil. Glikoz bizim için tehlike sinyalleri çaldırabilecek bir unsur. Kan şekeri yükselirse damarlarımızı zorlamaya başlar. Bu yüzden şeker tüketimi ile ciddi şekilde bilinçlenmeliyiz. Eskiden margarin kullanımı da yoktu. Şuan bakıldığı zaman margarin kullanılmayan hiçbir şey yok. Öte yandan  Fastfood olarak adlandırılan hızlı ve aperatif gıdalar tek başlarına sorun üretmiyorlar. Büyük fastfood markalarının hamburgerlerinin, evde yapılan köfteden bir farkı yok.  Fark onu tek başına tüketmememiz. Bu fastfood ürünlerini biz içerisine koyduğumuz mayonez, patates kızartması ve kola ile tehlikeli hale getiriyoruz.  Bir diğer faktör ise sigara. Sigaranın sadece kalp ve damar için değil bir çok organ için sağlığımızı tehdit edici yönü olduğunu sıkça belirtiyoruz.” Dedi.

TEK YOL, EGZERSİZ VE SAĞLIKLI BESLENME

Şeker ve yağ kadar önem verilmesi gereken bir noktanın da tuz olduğunu belirten Ağçal,”Günlük tuz ihtiyacımızı hiçbir ilave yapmadan da yediğimiz ve içtiğimiz şeylerden alıyoruz. Bu sebeple tekrar tuz takviyeleri kalp ve damar sağlığımız açısından risk faktörü olabilir.”dedi.

Beslenme kadar egzersiz yapmanın da kalp sağlığı açısında önem taşıdığını belirten Cahit Ağçal, “İnsanlar teknolojinin ve araçların rahatlığı ile artık hareket etmiyor hale geldi. Evde yemekten sonra, televizyon karşısında  saatler geçirmek, merdiven yerine asansör kullanımı, bilgisayarda vakit geçirmek bizleri hareketsiz kılıyor. Sağlıklı yaşayan bir insan haftada 3 gün en az yarım saat yürüyüş yapması gerekmektedir. Spor salonlarına giden insanlar sadece kondisyonlarını sağlamlaştırır. Genel sağlığımızı korumak adına mutlaka açık alanda spor yapılması gerekmektedir. Eskiden bayan sorunu olarak daha çok karşılaştığımız “Varis” problemleri artık erkek hastalarımızda da sıkça gözükmektedir. Bunun da sebebi tamamen  hareketsizliktendir.” diye konuştu.

 

 

 

Bu haber 786 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...