46 değişik noktada ilk müdahale ekibi konuşlandırıldı

15 Ağustos 2014 18:46

Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangınların en çok yaşandığı şu dönemde kırımızı alarm verdi. Ekipler, en geç 15 dakikada yangına müdahale edecek şekilde yerlerini aldı.

Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait Sav deposunda bir yangın ihbarı karşısında ekiplerin nasıl harekete geçtikleri basın mensuplarına gösterildi. Telsiz başında ihbarı alan memur hemen siren düğmesine bastı. Sireni duyan ekipler ihbar odasından çıkıp araçlarına koştular. Araca binmeleri 30 saniyeyi geçmedi. Ekipler en fazla 15 dakika içinde yangına müdahale etmek zorunda.

‘’230 TEKNİK EKİP, 400 YANGIN İŞÇİSİ HAZIR BEKLETİLİYOR’’

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci gazetecilere yaptığı açıklamada 2014 yılı orman yangın sezonunun en kritik dönemine girildiğini kaydetti. Değirmenci, "Meteorolojiden aldığımız son verilerle beraber önümüzdeki 3-4 gün Isparta-Burdur illerinde sıcaklığın 40 dereceye kadar ulaşacağı mıntıkalar olacak. Şu anda yangınlara karşı hazır durumdayız. 37 arazöz, 12 ilk müdahale aracı, 6 dozer, 6 grayder, 3 TIR'la hazır kuvvet olarak bekliyoruz. 30 gözetleme kulemizde 24 saat ormanlar kontrol ediliyor. Herhangi yükselen bir duman anında ihbar ediliyor. 46 değişik noktada ilk müdahale ekibini konuşlandırılmış durumdayız.   Yangına 15 dakikanın altında müdahale edebilmek maksadıyla riskli mıntıkalarda seyyar ekipler kurduk. Yangın ihbarıyla birlikte yangına hızlı şekilde müdahale edebiliyoruz. 230 teknik elemanımız ve memurumuzla ayrıca 400 yangın işçimizle birlikte teyakkuz halindeyiz. Deyim yerindeyse kırmızı alarm vermiş durumdayız" dedi.

VATANDAŞA DA İŞ DÜŞÜYOR

Bölge Müdürlüğü olarak ormanlarda yolların temizlenme işlemlerinin bittiğini kaydeden Değirmenci, "Bundan sonra iş vatandaşa düşüyor. Özellikle bir buçuk aylık süre içinde köylülerimizden bahçelerini ateş yakarak temizlememelerini,  pikniğe gidenlerin piknik ateşini söndürmeden oradan ayrılmamalarını istiyoruz.  Eğer bu tedbirlere de uyulursa bu sezonu fazla yangın görmeden geçirme şansımız olacaktır" diye konuştu.

BU SEZON AZALMA GÖRÜLDÜ

Bölge Müdürlüğü olarak alınmış olunan tedbirlerin de etkisiyle önceki yıllarla kıyaslandığında yangın konusunda bu dönem daha iyi olduklarını belirten Değirmenci, " Geçen yıl bu döneme kadar 65 yangın varken bu yıl 36 adet yangın çıktı. Vatandaşlarımızın da daha duyarlı olduğunu görüyoruz. Yanan alan bakımından geçen sene 54 bu sene13 hektaryanmış. Kırsal alanda da yangınlarda azalma var.  Geçen sene 90 adet anız ve ot yangını varken,  bu sene 31 adet.  Bu başarımızın bir buçuk ay daha devam edip yangın sezonunu bu şekilde kapatmak bütün arzumuz" şeklinde konuştu.

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...